Pomozte se sčítáním labutí v Jihomoravském kraji, na Uherskohradišťsku a Zlínsku

Labuť velká (Cygnus olor) je všeobecně známý a dobře rozpoznatelný pták. Na našem území byl druh původně chován v parcích a zahradách na okrasu, např. již před rokem 1910 byl k vidění křídlovaný pár na Zámeckém rybníku v Lednici. Volně žijící populace ve střední a západní Evropě vznikla z potomků takto chovaných ptáků, přičemž k většímu šíření labutí u nás došlo až ve druhé polovině dvacátého století.

Jaké je aktuální rozšíření labutí na Moravě budou v letošním roce zjišťovat členové Jihomoravské pobočky ČSO, Moravského ornitologického spolku, Slezské ornitologické společnosti a Pobočky ČSO na Vysočině.

Na území Jihomoravského kraje, na Uherskohradišťsku a Zlínsku proběhne sčítání ve dnech 1. – 6. června 2021. Údaje z kontrol lokalit budou zadávány do veřejně přístupné ornitologické databáze České společnosti ornitologické – AVIF (http://birds.cz/avif). S mapováním labutí můžete pomoci i vy.

Zapojte se do mapování a ve sledovaném období navštivte vhodné lokality ve vašem okolí i známá hnízdiště z let minulých. Zaznamenávejte všechny výskyty labutí v daném území, hlavně hnízdící páry, počty mláďat,  pokud to bude možné, tak do poznámky uveďte i zbarvení mláďat (bílé, šedé). Veškeré údaje zadávejte do databáze AVIF (http://birds.cz/avif). Nezapomeňte při vyplňování lokality zadat přesný bod pozorování (kliknutím kurzoru do mapy).

Pokud víte, že ve sledovaném období navštívíte některé vámi sledované vodní plochy, můžete nás kontaktovat na email jmpcso@birdlife.cz,  abychom věděli, že kontrola dané lokality bude zajištěna – velmi to usnadní další rozhodování, co ještě zkontrolovat. Stejně tak nám napište, pokud budete mít ve sledovaném období čas, chcete se sčítáním pomoct a nevíte, na které vodní plochy vyrazit – budeme informovat koordinátory a domluvíte se, které lokality je potřeba navštívit.

Děkujeme za spolupráci.

Vladimír Mikule

Koordinátor za JMP ČSO